«Ля Палісіада» — запрошення на МКФ у Роттердамі

19 грудня на прес-конференції IFFR офіційно об’явили про участь фільму Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» у головному конкурсі Tiger Competition 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю в січні 2023 року.

Український фільм про смертну кару позмагається за головну нагороду Роттердамського кінофестивалю

 Роттердам, 19 грудня 2022

 Світова прем’єра дебютного фільму українського режисера Філіпа Сотниченка “Ля Палісіада” відбудеться у головному конкурсі Tiger Competition 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю, що проходитиме з 25 січня по 5 лютого 2023 року.

Події фільму розгортаються у 1996-му році — правоохоронці намагаються закрити резонансну справу до відміни в Україні смертної кари.

Tiger Competition — це конкурс новаторських фільмів, що відкрив світу чимало майстрів авторського кіно, зокрема Хон Сан Су, Клебера Мендоса Фільйо та Крістофера Нолана, дебютний неонуар якого “Переслідування” переміг у Роттердамі у 1999 році. Україна востаннє була представлена у цьому конкурсі у 2008 році фільмом Ігоря Подольчака «Меніни».

Автори “Ля Палісіади” називають свій фільм “пострадянським нуаром”. У центрі сюжету – судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у розслідуванні заплутаного вбивства міліціонера.

Події кінострічки розгортаються у 1996-му році, за кілька місяців до відміни смертної кари, яка дісталася Україні в спадок від СРСР. До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі.

Зйомки фільму проходили у Києві, на Закарпатті, у Бучанській виправній колонії та зайняли майже рік. Щоб створити у фільмі особливу атмосферу 90-х, кінематографісти застосували оригінальну технологію зйомки, що поєднує плівкове зображення та сучасні цифрові технології. Більшу частину фільму знімали на ретро-камеру, останні вцілілі касети для якої замовляли по всьому світу.

Зйомки “Ля Палісіади” припали на розпал пандемії Covid-19, а постпродакшн фільму — на початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Відзнятий матеріал евакуювали з Києва у березні, а фінальну копію фільму, що буде продемонстрована у Роттердамі, робили у перервах між відключеннями електроенергії, розповідає продюсерка фільму Валерія Сочивець.

Фільм створено кінокомпаніями «ВІАТЕЛ» та «Сучасне Українське Кіно» за фінансової підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства України з питань кіно та Гетеборзького кінофонду (Швеція).

Ролі у фільмі виконали Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський, Олександр Мавріц.

Автор сценарію та режисер — Філіп Сотниченко.

Оператор-постановник — Володимир Усик (“Назовні”, “Папині кросівки”, “Крим, як це було”), художниця-постановниця — Маргарита Кулик (“Мої думки тихі”), художник по костюмах — Володимир Кузнецов (“Степне”), звукорежисер фільму — Сергій Авдєєв.

Продюсери фільму — Галина Криворчук, Валерія Сочивець, Сашко Чубко.

Довідка

Ля Палісіада / La Palisiada  Україна, 2023, 100 хв.  драма, неонуар

Україна, 1996 рік. За 5 місяців до відміни смертної кари двоє давніх друзів — слідчий і судовий психіатр — розслідують вбивство колеги. Обидва колись були закохані в його дружину. Поглинуті заплутаною справою та давніми спогадами вони створюють майбутнє, в якому живуть їх нащадки, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Філіп Сотниченко народився у 1989 році в Києві. У 2016 році закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Співзасновник громадського об’єднання молодих незалежних режисерів “Сучасне Українське Кіно “СУК”. Короткометражний фільм Філіпа Сотниченка “Син” (2015) був обраний до конкурсної програми міжнародного кінофестивалю у Клермон-Феррані, виграв приз FIPRESCI на Одеському МКФ та приз “Найкращий український фільм” на Міжнародному кінофестивалі Wiz-Art. Його короткометражний фільм “Цвях” (2016) став Найкращим короткометражним фільмом на Одеському МКФ та Найкращим студентським документальним фільмом на Міжнародному кінофестивалі в Пярну. А короткометражний фільм “Технічна перерва” (2017) виграв нагороду “Найкращий фільм” на кінофестивалі у Таллінні.